Rond 648 na Chr. gaf de Merovingische koning Siegbert III aan Saint-Ramacle toestemming om in Stavelot een abdij te stichten. Eerst werden de woonvertrekken gebouwd, pas in 685 volgde de eerste abdijkerk.
In de 11de eeuw, onder abt Poppon, werd de grote kerk gebouwd waarvan je nu nog de opgegraven resten kan zien.

Door de eeuwen heen werd het prinsbisdom Stavelot-Malmedy steeds invloedrijker, zowel op religieus, politiek, economisch en artistiek vlak. Om de abdij beter te beschermen werd daarom in 1522 de huidigeiinkompoort gebouwd, tenslotte werden begin 18de eeuw de huidige kloostervertrekken aangebouwd.
Aan de bloei kwam abrupt een einde tijdens de Franse Revolutie.

Vandaag zijn er in de abdijgebouwen 3 musea en een tentoonstellingsruimte gehuisvest.

Museum Prinsbisdom Stavelot-Malmedy

Op een educatieve en interactieve manier loodst dit museum je langs talrijke voorwerpen die vroeger mee het leven in de abdij bepaald hebben.  Je eindigt met een mooie voorstelling van de abdijkerk en je kan tenslotte een bezoekje brengen aan de opgravingen.

https://www.abbayedestavelot.be/nl/musees/historisch-museum-van-het-vorstendom-stavelot-malmedy-0#.YE51NNhKjIU

Museum Guillaume Apollinaire

Guillaume Apollinaire (1880-1918) was een Franstalige schrijver en dichter.  Op 19-jarige leeftijd verbleef hij met zijn moeder op vakantie in Stavelot, waar hij een ongelukkige liefde beleefde met Marije Dubois.   Apollinaire was ook een van de eersten die het surreallisme en het kubisme introduceerde in de poëzie.  Zijn bekendste werken zijn “Chanson du Mal-Aimé”, "Alcools" en "Calligrammes".

http://www.wiu.edu/Apollinaire/index.htm

Museum Circuit van Francorchamps

Beneden in de kelders van deze oude abdij bevindt zich het museum van het Circuit van Spa-Francorchamps.  Liefhebbers van racewagens kunnen hun hart hier ophalen tussen tientallen oude bolides die de geschiedenis van het nabije circuit vertellen ...

http://www.musee-circuit.be/nl/

Exposities

Naast deze 3 musea is er jaarlijks ook een thematentoonstelling.  De afgelopen jaren kwamen o.a. De Tempeliers (kruistochten) en Anna Frank gepasseerd ...

https://www.abbayedestavelot.be/nl/old-expos#.YE5zl9hKjIU

Info: 
     - Cour de l'Abbaye 1, 4970 Stavelot
     - https://www.abbayedestavelot.be/nl
     - Op 12,8 km van Le Neu Moulin