De bloem wordt momenteel bij Agribio gemalen in zogenaamde Astrië-molens, die op een ambachtelijke manier in Normandië vervaardigd worden.

Het voornaamste kenmerk van dit soort molens is dat de molensteen uit natuurlijk graniet gemaakt is, net zoals bij de vroegere watermolens. Dit systeem laat ons toe trager te malen en verhindert de opwarming van de bloem of het meel.

De capaciteit van deze molens bedraagt maximaal 20 kg per uur. Ter vergelijking: een klassieke molen maalt 150 kg per uur, een moderne maalderij-machine 50 ton per uur.

De kwaliteit van deze artisanale bloem verschilt hierdoor duidelijk van een industrieel product.

meel en bloem

 

Wat zijn de troeven van ambachtelijk gemalen bloem ?

  • de maalsnelheid verhelpt de opwarming van het graan (en dus het kwaliteitsverlies bij hogere temperaturen);
  • de tarwekiem blijft behouden (wat niet het geval is in het industrieel proces want daar wordt hij verwijderd omwille van zijn hoog oliegehalte);
  • hierdoor wordt de houdbaarheid wel ingekort omdat deze oliën na verloop van tijd de smaak zouden kunnen beïnvloeden; ambachtelijk bloem of meel kan men ongeveer 4 maanden bewaren, de industriële vermalingen blijven gemakkelijk 1 jaar goed;
  • onze bloem en ons meel bevatten geen toevoegingen; industriële maalderijen gebruiken ‘broodverbeteraars’ om kwaliteitsverlies te compenseren; hiervoor worden bewaarmiddelen, enzymen en proteïnen gekweekt die we normaal niet in granen terugvinden.

 

Na het maalproces bekomen we klassiek meel (voor een volkorenbrood). Pas na het zeven of builen bekomen we bloem (voor wit brood). De zemelen die uit het meel worden gefilterd gebruikt men in energy-koeken, diëten en als dierenvoeders.

Op Le Neu Moulin bieden we bloem en meel aan van tarwe (96% en 65%), spelt (96% en 65%) en rogge (96%).

molen stoumont

 

Mijn ultieme droom is binnenkort zelf graan te gaan malen en te verkopen.  Van zodra de installatie werkende is, koop ik enkel nog spelt aan (Agribio, bij Ferme Counasse en wellicht een derde coöperatieve).