‘De Duitse opmars werd in La Gleize gestopt’

Het Museum December 44 is in een historisch pand in het centrum van La Gleize gevestigd, op een haluurtje stappen van de molen. Het is volledig gewijd aan de “Battle of the Bulge”, beter bekend als het Ardennen Offensief.

Het museum bezit een indrukwekkende verzameling voertuigen, uitrustingstukken en uniformen. Het meest unieke uit de verzameling is de Duitse Köningstiger tank. Deze Tiger II met nummer 213 werd uitgeschakeld tijdens de verdediging van de boerderij van Werimont. Tank 213 werd tijdens de laatste gevechten rond la Gleize gebruikt als als commando tank voor SS Obersturmführer Helmut Dollinger. Samen met Tiger 221 en een Panzer IV tank verdedigde ze de boerderij van Werimont in de buurt van la Gleize. Op 21 december 1944, rond het middaguur openden Dollinger in tank 213 en Georg Hantusch in tank 221 het vuur op vijftien Amerikaanse tanks die uit de richting van Roanne kwamen, maar ze schakelden er niet een uit. De Amerikanen schoten terug en beschadigden de loop van Dollinger's tank.

Toen de Amerikanen na de strijd de tank voor de sloop op kwamen halen, heeft de vrouw van de herbergier de tank tegen een fles cognac geruild en daarmee de tank voor het nageslacht bewaard. De imposante Tiger werd naar het plein in la Gleize verplaatst en gerestaureerd door een deel van de loop van een andere tank aan de loop van de 213 te lassen.

Info:
     - Rue de l'église 7B, 4987 La Gleize
     -http://www.december44.com
 
    - Op 7 km van Le Neu Moulin (slechts 4 km te voet door het bos)